Meterkast vervangen

 

Last van een storing? Wij staan dag en nacht voor u klaar! 

De hulp inschakelen van Elektricien Nieuwegein?

Neem telefonisch contact met ons op en wij zorgen ervoor dat een van onze elektriciens u komt helpen

Meterkast vervangen Nieuwegein

Elke woning of pand bevat een meterkast. Tegenwoordig heet een meterkast formeel gezien een meterruimte, omdat het meer eruit ziet als een kast. Een meterruimte heeft vaste afmetingen en posities voor de kabels en leidingen die erin komen van de nutsbedrijven. In de meterkast hebben de groepenkast en de elektriciteitsmeter een eigen plek. Een groepenkast zorgt voor een verdeling van de stroom tussen verschillende groepen. Het normale aantal groepen per woning ligt tussen de vier en acht groepen. Als er te veel apparaten aan één enkele groep zitten, kan dit ervoor zorgen dat deze groep overbelast raakt. Hierdoor kan de groepenstop doorslaan, wat voor de veiligheid is. Als dit niet gebeurt, kan de aardlekschakelaar uitslaan en dat is gevaarlijk. 

Groepenkast
Meterkast-vervangen

Wanneer moet de groepenkast worden vervangen?

In de meeste gevallen gebeurt de vervanging van een groepenkast als een oude woning wordt gemoderniseerd of als er een ingrijpende verbouwing wordt gedaan. In de volgende gevallen moet de groepenkast ook worden vervangen of uitgebreid.

Oude stoppenkast 

Veel oude woningen beschikken nog over een stoppenkast. Deze stoppenkast biedt op zich bescherming, maar het wordt aangeraden om deze toch te laten vervangen voor een moderne groepenkast die installatieautomaten heeft. 

Huidige groepenkast vervangen of uitbreiden

Soms moet de hele groepenkast worden vervangen als de huidige groepenkast wordt uitgebreid of aangepast. De groepenkast moet namelijk van minimaal twee aardlekschakelaars en een hoofdschakelaar voorzien zijn. Daarnaast mogen er maar maximaal vier eindgroepen worden geplaatst achter een enkele aardlekschakelaar. Ook is het belangrijk dat de groepenkast beschikt over voldoende groepen. 

Nieuwe apparaten in de keuken

Als er nieuwe apparaten in de keuken komen, zijn dit vaak apparaten als een vaatwasser, combimagnetron of een kraan met kokend water. Deze apparaten vragen veel vermogen. Voor apparaten met een vermogen dat hoger of gelijk is aan 2.000 Watt is het belangrijk dat deze worden aangesloten op een aparte groep. 

Keramische of inductiekookplaat

Men dient de groepenkast uit te breiden als er elektrisch wordt gekookt met een kookplaat die een vermogen van minder dan 7.300 Watt heeft. Dit is omdat koken op inductie en keramisch koken veel stroom verbruikt. 

Zonnepanelen

Als er wordt overgestapt op zonnestroom kan het ook zo zijn dat de groepenkast moet worden vervangen of uitgebreid. Hoeveel zonnepanelen precies kunnen worden aangesloten aan een groep is moeilijk te bepalen, want dit hangt af van het soort omvormer dat wordt gebruikt.

Elektricien inschakelen

Als het om elektriciteit gaat, wordt het altijd aangeraden om een elektricien in te schakelen. Bij een kleine misstap kan het al snel verkeerd gaan. Een elektricien is ervaren en weet precies wat er gedaan moet worden, waardoor het beste resultaat wordt verkregen.  

Call Now Button